Trykkavløp på hytta om vinteren

hytte i laftet tre i vinterlandskap

Har du trykkavløp på hytta? Her får du tips om hvordan du best forbereder deg på vinteren.

Enten du bruker hytta hele året eller stenger den før vinteren setter inn, bør du ta noen forholdsregler for å unngå frost og sprengte rør. Her får du våre råd til deg som har trykkavløp på hytta.

I motsetning til et trykkavløpsanlegg for helårsboliger som er i kontinuerlig drift, vil hytteanlegg i perioder gjerne være helt eller delvis ute av drift.

Mange hytter ligger også ved sjøen eller i terreng med mye fjell hvor det vil være kostbart å legge rør og pumpekummer på frostfri dybde. Her velges gjerne grunne grøfter med ekstra frostsikring, som for eksempel isoleringskasser eller frostsikkrede rør med varmekabel.

Skal du anlegge trykkavløp på fjellet? Vår nye pumpestasjon LPS2000 Arctic er en lavbygd, kompakt og isolert pum­pestasjon med tilkoblet varme som forhindrer frostproblematikk i vintermånedene.

Ikke skru av strømmen

Uavhengig av om du stenger hytta etter sommerferien, eller bruker den hele året, anbefaler vi at du beholder strømmen på. Eventuell frostsikring trenger strøm for å gjøre jobben sin, og det står vann i anlegget som ikke bør fryse.

 

Ikke spar for mye på vannet 

Selv om vi selvsagt ikke skal sløse med vann, er det fort gjort å spare seg til fant hvis du reduserer vannforbruket for mye gjennom vinteren. For lite vann kan kombinert med vinterkulda føre til at konsistensen i rør og pumpekum blir for tykk(sedementering), som igjen kan føre til tette rørledninger. I hytter som kun brukes av og til i vintermånedene bør du sørge for at det er mest mulig rent vann i tanken når anlegget ikke er i bruk.

 

Tøm tanken hvis du må stenge strømmen 

Dersom du vet du ikke skal bruke hytta i en lang periode og ikke ønsker å ha strøm tilkoblet, må tanken tømmes og pumpen vurderes tatt ut for å unngå frostskader.

Tanken spyles ren med en hageslange eller lignende for å unngå belegg på innsiden, samt i pumper og slanger.

Fyll rikelig med rent vann i tanken slik at pumpen kjører minst 4-5 ganger. Du kan gjerne bruke knappen for tvangskjøring for å få så mye ut av vannet som mulig.

Frostsikring av vask og toalett

Hvis hytta står uten oppvarming gjennom vinteren må du også ta grep på kjøkken, bad og toalett. Steng vanntilførselen og tøm ut alt vannet som ligger i rørene ved å åpne alle kraner og blåse de tomme. Toalettsisternen og vannlåsen må også tømmes og frost sikres. Søk råd hos din Rørlegger

For å unngå lukt kan det være smart å tette igjen vannlåsene med en klut eller lignende.

Merk at det er forbudt å bruke frostvæske i toaletter eller tanker i trykkavløpsanlegg. Frostvæske forstyrrer den biologiske renseprosessen og kan føre til store skader på renseanlegget.

Har du spørsmål om drift av trykkavløpsanlegg? Kontakt oss gjerne!

Spar både penger
og miljø

La oss guide deg til riktig vann- og avløpsløsning.

Lurer du på om trykkavløp kan være noe for deg?

Legg igjen dine kontaktopplysninger så hører du fra oss!

Obligatoriskt